09. ELS ANYS DE LA GUERRA CIVIL

En els primers dies de juliol de 1936, la tensió a tota Espanya havia anat en augment. Rumors sobre moviments de tropes i atemptats eren el pa de cada dia. Quan el 18 de juliol els militars es revolten contra l’ordre constitucional, la sorpresa no és molt gran. El 19 de juliol, a primera hora del matí, molts obrers i obreres de les fàbriques de Santa Eulàlia que sortien del torn de nit, agafen el metro, que encara funcionava (en canvi els autobusos Oliveras estaven aturats des del dia 12, a causa d’una vaga), i es dirigeixen cap al centre de Barcelona on s’uneixen als milers de treballadors que acabarien vencent els militars insurrectes.

Ràpidament, es crea el Comitè de Milícies Antifeixistes de l’Hospitalet amb delegacions als tres barris (Centre, Collblanc-Torrassa i Santa Eulàlia), impulsats i controlats per la CNT. Com a Barcelona, el Comitè de Milícies Antifeixistes exercirà de veritable i únic poder en aquells moments. Paral·lelament s’inicien les col·lectivitzacions de les indústries – en moltes d’elles els patrons havien fugit -, transports, serveis i fins i tot petits comerços.

L’excitació d’alguns grups i el suport de la major part del catolicisme espanyol al cop d’estat antidemocràtic, fa que es cremin esglésies i establiments religiosos, i es produeixin assassinats de persones relacionades amb la dreta, la patronal o el catolicisme. A principis d’agost de 1936, enmig d’una situació d’agitació i d’ànims exaltats, l’església de Santa Eulàlia és incendiada i queda parcialment destruïda. El campanar i les dependències adjacents seran el més afectat.

A l’octubre, el Comitè de Milícies Antifeixistes s’incorpora a les tasques municipals sota el nom de Comitè de Defensa i Economia, format per dotze representants d’Esquerra Republicana; dotze de la CNT; i nou de la UGT.

Mesos més tard, amb ja amb molts veïns als fronts d’Aragó i Madrid, la situació comença a ser d’inquietud, de manca d’aliments i de mals presagis. A la tardor de 1936 s’obren uns menjadors populars, organitzats per la CNT, en el número 42 del carrer de Santa Eulàlia, on s’alimentaven diàriament 2500 persones del barri, de la Torrassa i de la Bordeta.

L’enfrontament general entre la UGT, ERC i el PSUC d’una banda, i la CNT i el POUM per l’altre, degut a les diferents estratègies sobre la gestió de la guerra i la revolució, es concretà a l’Hospitalet amb l’abandonament de la UGT i ERC de l’ajuntament, condemnant les postures de força dels anarquistes i, especialment, l’assalt a dues cooperatives de consum, una d’elles El Respeto Mutuo.

Al gener de 1937, un fet contribueix al barri a augmentar la sensació d’angoixa i inseguretat, la fàbrica tèxtil les Sangoneres queda destruïda per un incendi. Hi treballaven més de 750 persones i estava col·lectivitzada com totes les fàbriques del barri. Roba i material per al front es perdrien sense poder fer res per evitar-ho. Era, sense cap mena de dubte, un dels primers actes de sabotatge de la quintacolumna contra la república que s’aniria succeint fins al final de la guerra.

Al febrer, UGT i ERC tornen a l’ajuntament i a partir del maig de 1937, passarien a controlar la situació.

L’únic aspecte positiu per a Santa Eulàlia en aquells anys de guerra fou la labor del CENU (Consell de l’Escola Nova Unificada), institució creada al juliol de 1936 a Barcelona, amb la intenció de començar un nou tipus d’escola, única, gratuïta, laica, coeducativa, en llengua catalana i inspirada en els principis racionalistes del treball i la fraternitat. El CENU, a l’Hospitalet, va realitzar una ingent tasca d’escolarització, obrint un grapat de grups escolars, ja sigui construint nous centres, aprofitant escoles ja existents o reformant edificis que havien estat expropiats per la Generalitat. El CENU a Santa Eulàlia va posar en marxa sis grups: Plaça Provençana s/n; Comerç, 8; Aprestadora, 1; Aprestadora, 16; Santa Eulàlia, 105 i Pareto, 22.

. El viejo topo
Milicianes a la Guerra Civil. (Blog El Viejo Topo)

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: