08. CAN TRINXET I EL MOVIMENT ANARQUISTA

El 1904 Avelino Trinxet, un experimentat empresari i patriarca-fundador del clan Trinxet, obria una gran fàbrica al carrer Salvador, amb el nom d’Avelino Trinxet e Hijos. L’alta rendibilitat de l’empresa aviat va fer augmentar el nombre de treballadors i, especialment, treballadores, així com el de telers, arribant a convertir-se als anys vint del segle passat en el centre fabril més important de l’Hospitalet, juntament amb la Tecla Sala i, paral·lelament, en un nucli molt dinàmic i consolidat del moviment obrer, controlat majoritàriament per la Confederació Nacional del Treball, (CNT).

Avelino

El 1930, Can Trinxet s’integrarà en el gran trust Unión Industrial Algodonera, SA i tres anys més tard arrenda els locals de la fàbrica contigua, Can Gras, comprant-li més de 250 telers i arribant, en aquells moments, a una plantilla de 1100 treballadors.

El primers enfrontaments seriosos entre obrers i obreres i l’empresa, amb vagues i acomiadaments successius daten de 1924. Però serà el 1932 quan s’iniciarà una duríssima confrontació entre les dues parts. En la base del conflicte estaven els elevats ritmes de treball, els llargs horaris laborals i la inflexibilitat dels Trinxet, tot això dins d’una crisis econòmica que anava agreujant-se. Una situació delicada en que sorprèn que, precisament, Can Trinxet portés una política d’expansió en aquells anys. La CNT, sindicat hegemònic a Santa Eulàlia i a tot l’Hospitalet, va dirigir la lluita dels treballadors i treballadores, que passaria per moments durs i dramàtics.

El 1935 Can Trinxet tanca les seves portes, juntament amb altres factories de la Unión, deixant pràcticament en la misèria a famílies senceres del barri, ja que no existia cap mena de subsidi d’atur forçós.

                                                                       ***

Des del seu naixement fins a la Guerra Civil, la Segona República va haver suportar les conseqüències de la crisi econòmica mundial. Es van reduir severament l’activitat industrial i les exportacions agrícoles, i es va iniciar un procés de descapitalització. Al 1934 la xifra d’atur arribava a 700.000 persones. Aquestes circumstàncies van fer difícil la realització del programa social dels partits republicans i van acabar amb la paciència de la classe obrera, fins a fer-li perdre la seva confiança en el nou règim.

Els líders de la línia sindicalista moderada, els trentistes, que fins el 1931 havien dirigit la CNT foren expulsats a l’estiu d’aquell any, i la Confederació va passar a ser controlada pels extremistes de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica). L’actitud insurreccional d’aquest grup i la desil·lusió de les masses respecte a la República van comprometre a la CNT en tres aixecament per implantar la revolució social i el comunisme llibertari que foren durament reprimits: El de gener de 1932 a l’Alt Llobregat (Fígols); el de gener de 1933 a Andalusia (Casas Viejas) i el de desembre del mateix any, a La Rioja, Aragó i determinats punts de Catalunya, i que va tenir a l’Hospitalet molta rellevància.

La victòria electoral de les dretes al novembre de 1933, la seva política antiobrera les ombrívoles perspectives de segrest de les llibertats, juntament amb els efectes de l’atur, foren els elements desencadenats de la insurrecció.

El dia 8 de desembre, data prevista per a l’inici del moviment, la policia realitza a Barcelona una espectacular desplegament, deté dirigents obrers com Durruti, i aconsegueix impedir qualsevol acció revolucionària. Llavors l’Hospitalet es configura com el centre de la sublevació. Enfrontaments amb la Guàrdia Civil, incendis o tiroteigs se succeirien a tota la ciutat. A la Torrassa esclaten diferents bombes a la central elèctrica que deixen sense llum el barri i també Santa Eulàlia. La Cambra de la propietat és assaltada i els aldarulls són constants entre el 8 i el 12 de desembre. A Santa Eulàlia s’aixequen barricades als Burots, al costat de la Riera Blanca i durant moltes hores els rebels es fan forts. Es produeixen tiroteigs amb la Guàrdia Civil en els que mor un dels funcionaris dels Burots que els revolucionaris feien servir per cobrir-se. Per cert, el Burot o els Burots era una oficina a l’entrada d’una població, on funcionaris municipals cobraven drets d’entrada a certes mercaderies. A Santa Eulàlia, els Burots se situaven en l’encreuament de la Riera Blanca amb la carretera de Santa Eulàlia, en el límit entre l’Hospitalet i Barcelona.

Els insurrectes ocupen la Tinença d’Alcaldia, hissant una bandera roja. Després cremen dinou barraques del mercat i exploten diferents bombes a la fàbrica Escorça (Santa Eulàlia, 2). A l’estació del metro de Santa Eulàlia, en un xoc amb la Guàrdia Civil perdrien la vida dos anarquistes.

Un cop sufocada la rebel·lió, els barris de l’Hospitalet foren ocupats militarment i registrats locals, cases i bars sospitosos. Els dirigents seran perseguits i alguns detinguts. A Santa Eulàlia s’efectuen nou detencions i es van trobar armes, municions i bombes.

***

El 1931, al carrer de Santa Eulàlia, 54, es crea l’Ateneo Pro Cultura Paz y Amor. L’Ateneo Paz y Amor, per aquest nom se’l coneixia popularment, era una entitat racionalista i llibertària, per on passarien els més significats líders i teòrics de l’anarquisme de l’Hospitalet com Severino Campos, Josep Peirats, Domingo Canela o Josep Xena. El 1933 es va traslladar al número 12 del carrer Àngel Guimerà i el 1936 tornaria al carrer Santa Eulàlia, però al número 45.

Josep Peirats
Josep Peirats

Les activitats més destacades d’aquesta entitat llibertària eren les conferències, una o dues per setmana, sobre diferents temes com  l’educació, el moviment obrer, la sexualitat, la religió, l’economia, la situació de la dona, la llibertat dels pobles, però especialment es prestarà molta atenció als temes sanitaris i a la higiene sexual.

La intensa feina desenvolupada en pocs anys per aquest ateneu, la participació del veïnat en les seves activitats i la vitalitat demostrada, van fer d’aquesta entitat una de les més interessants i rendibles culturalment de tot el moviment associatiu de Santa Eulàlia.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: