07. L’ETAPA REPUBLICANA

L’actuació de l’ajuntament republicà, malgrat els greus dèficits que patia el barri i la ciutat, fou certament positiva. El 1931 havien aparegut greus problemes d’adaptació dels immigrats que, a més, vivien en unes condicions precàries; es vivien moments de crisi mundial, que en un nucli industrial-residencial obrer com Santa Eulàlia se sentien amb una extrema duresa; més del 30% dels nens i nenes entre els 4 i els 14 anys no estaven escolaritzats. Per altra banda, la contaminació de l’aire provocada per les indústries, que sembla que hagi de ser un problema exclusivament actual, juntament amb les particulars condicions insalubres del barri provocades per les muntanyes d’escombraries, donava com a resultat una situació en alguns moments angoixant.

Tot i que no disposem de dades rigoroses per abordar la tasca d’avaluar les actuacions del consistori republicà a Santa Eulàlia, sí que podem esmentar certes realitzacions significatives que van ser importants per millorar la qualitat de vida del barri.

Per començar, l’any 1935 s’inaugura el pont de la Torrassa que facilitaria la comunicació entre els barris de Santa Eulàlia i la Torrassa. Fins llavors, els veïns que havien d’anar d’un barri a un altre o creuaven les vies del tren o havien de fer una volta monumental fins a la Riera Blanca. Aquest pont, també anomenat pont d’en Jordà en honor al alcalde que el va impulsar, segueix avui en dia intacte des de llavors. Era tan desitjat pels veïns i tant va costar aconseguir-lo que se’l va arribar anomenar el pont dels sospirs. (Fortitud, 1933. N. 7).

El 1934 i després d’un acord amb l’Ajuntament de Barcelona, s’instal·la un servei de bombers al carrer número 70 del carrer de Santa Eulàlia que cobriria tota la ciutat i que substituïa un lent, reduït i antiquat cos municipal d’extinció d’incendis. L’any següent s’obrirà el nou mercat, que finalment rellevava el vell mercat ambulant de barraques situat al costat de la via del carrilet. Diferents carrers seran asfaltats, es construeix clavegueram i es desplega l’enllumenat públic al carrer de Santa Eulàlia, que des de 1929 es deia carrer de Pi i Margall.

Per altra banda, la República porta al barri tres noves entitats, l’Ateneo Paz y Amor (1931), de caràcter llibertari, del que més endavant en parlarem; l’Ateneo Republicano Radical (1932) i el Centre d’Esquerra Republicana de Catalunya creat el 1932, però que fins el 1936 no inauguraria oficialment el seu local. Les activitats d’aquestes formacions polítiques se centrarien en l’organització de conferències, seminaris, tertúlies i mítings, fonamentalment.

En ensenyament l’Ajuntament durà terme un treball ben intens. S’obren a tots els barris centres construïts a propòsit per se escoles i no aprofitant, com fins llavors, edificis que ja existien. A Santa Eulàlia la nota més destacada és la posta en marxa el 1934 del Grup Escolar Francesc Macià, tocant a la Gran Via. La dinamització de la vida associativa i la promoció cultural foren altres objectius que l’ajuntament hi va esmerçar esforços.

Santa Eulàlia havia viscut amb intensitat les lluites de la classe treballadora en la majoria de les gran fàbriques del barri com la de Can Caralt i, sobretot, les de la fàbrica Trinxet, que des de 1924 s’havien desenvolupat amb especial virulència amb repetits lock-outs i acomiadaments massius. A finals del 1935, el marasme econòmic a tot el país era de grans proporcions, obrers acomiadats, salaris disminuïts, els efectes de la repressió de 1934 i de l’estrat d’excepció continuaven. Continuava també la corrupció del govern de l’estat, dirigit per Lerroux i la CEDA. Enmig d’una molt degradada situació es van convocar eleccions per al mes de febrer de 1936. A Santa Eulàlia el Front Popular va obtenir 2417 vots, mentre que el dretà Front Català d’Ordre, 640.

L’Espill, en el seu número 30 del mes de febrer de 1936 informava d’aquesta manera de l’arribada a l’Hospitalet de diversos dirigents polítics de la ciutat que havien estat empresonats el mes d’octubre de 1934, en els anomenats Fets del 4 d’Octubre: El dia 22 a les 9h del vespre varen arribar els empresonats de la Model a Santa Eulàlia, camí de l’Ajuntament, on foren ovacionats i adreçaren la paraula al nombrós públic congregat.

L’alegria al carrer es perllongaria fins al dia 1 d’abril quan al carrer Muns, davant del mercat, s’inauguraria oficialment entre celebracions, el Centre d’Esquerra Republicana amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Ventura Gassol i l’alcalde, Ramon Frontera. Els actes es tancarien amb un multitudinari ball.

Ramon Frontera
Ramon Frontera
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: