25. EL REDREÇAMENT DEMOCRÀTIC

L’any 1978 una festa major popular i la revetlla de Sant Joan, organitzades per l’associació de veïns, servien per recuperar una imatge festiva de Santa Eulàlia, absolutament inèdita durant dècades.

 Més tard, el 1980, l’Aula de Cultura convocava totes les entitats per formar la comissió de festes de Santa Eulàlia. En la feina de la comissió de festes durant aquells anys van participar la majoria de les entitats del barri. Tot i que es van produir moments d’alts i baixos o d’absentismes, la seva tasca va significar l’assoliment unitari més important de la història associativa del barri. De seguida, la comissió, comptant amb el suport econòmic i d’infraestructura de l’ajuntament a l’hora d’organitzar els actes festius, va elaborar una calendari de festes per a Santa Eulàlia que incloïa bàsicament la castanyada, el carnestoltes, la festa major i la revetlla de Sant Joan.

Comissió

 L’exemple del carnestoltes de 1981 o de la festa major de 1981 i de 1982 no van ser més que el començament d’una nova dinàmica que començava a desenvolupar-se. La massiva participació del veïnat, la preparació de l’ambient de festa per part de les entitats, l’inici de l’hàbit festiu entre els veïns i veïnes van donar peu a unes expectatives esperançadores per a la recuperació cultural i per a una recreació de la tradició popular pròpia per a Santa Eulàlia.

 El propòsit d’entendre i revaloritzar la festa, d’aconseguir que el dia de festa no fos simplement un dia de no anar a treballar i de consum, sinó un dia en que la ciutadania, ja sigui festa major o un diumenge qualsevol, pugui presenciar, participar d’una acció festiva i cultural en el barri, el fet de tenir la possibilitat d’intervenir o de ser espectador al nostre carrer o al carrer del costat d’una festa o d’alguna cosa divertida que no ens obligui a haver d’asseure’ns davant de l’aparell de televisió, eren les claus que es van posar sobre la taula per intentar recuperar o estrenar un clima comunicatiu i obert a Santa Eulàlia. I també per anar allunyant la manca de consciència de barri que tenen, en general, els seus habitants.

 La tasca de dotar a Santa Eulàlia de costums de festa i vida comunitària era difícil i és avui també difícil. En aquest barri, com en gairebé tots els de l’Hospitalet, la immigració i l’explosió immobiliària han estat agents determinats per al seu desenvolupament. Agents que han provocat un desarrelament i una manca de cohesió comunitària molt evidents.

 L’escassa identificació de molts veïns i veïnes amb el seu barri  està causada, a més de les desmesurades barreres físiques entre Santa Eulàlia i la resta de l’Hospitalet, per l’extraordinària heterogeneïtat dels seus habitants i per la forta dependència que exerceix Barcelona a tots els nivells: feina, diversió, espectacles, compres, actes culturals…, accentuada per la continuïtat urbana Barcelona-l’Hospitalet.

 La construcció d’aquest sentiment de pertànyer al barri és una tasca àrdua en que l’ajuntament hauria de tenir un paper important però en el que les associacions cíviques són decisives. I aquí ens trobem amb el fet que el barri té una clara debilitat de teixit associatiu degut, en part, a les grans transformacions socials i urbanístiques dels darrers temps. A tot això cal ajuntar la poca tradició  del moviment associatiu de Santa Eulàlia, ja en els anys vint i trenta del segle XX i, més tard, l’herència negativa de la perversió del franquisme. Si bé és de justícia reconèixer la bona feina innegable realitzada per tres entitats, la Unió Hortènsia, el Foment Autonomista Eulalienc i la Cooperativa El Respeto Mutuo, en els anys anteriors a la guerra civil, en el context d’una societat amb un molt diferent ordre de valors.

 Avui bona part de les entitats ciutadanes del barri els falta vitalitat i, en casos concrets, una profunda renovació. Per altra banda, un element cabdal per crear consciència de barri i de ciutat com són els mitjans de comunicació locals, viuen una situació de penúria i abandonament.

 D’entre els problemes no resolts i de les insuficiències que el barri segueix patint avui podem assenyalar el de la contaminació, produïda pels milers de vehicles que diàriament transiten pels carrers i que és un perjudici greu per a la salut dels veïns i veïnes; el de la manca de locals socials per desenvolupar la vida ciutadana; o les deficiències en el serveis sanitaris, del transport públic o la saturació en les escasses zones verdes.

 No obstant, avui encara queda temps per crear un nou estil de vida al barri. Es tractaria de reforçar la personalitat d’aquest nucli urbà. Santa Eulàlia és un barri amorf, en el que indubtablement haurien de millorar-se les seves condicions d’habitabilitat, però al que caldria dotar-lo de caràcters propis. Les ciutats, els barris han de tenir unes peculiaritats pròpies, uns senyals d’identitat culturals, artístics o monumentals.

 Es tractaria, a més, de fer dels barris com aquest alguna cosa més que uns serveis, alguna cosa més que uns edificis; donar-los un codi de costums i omplir els seus carrers de vida i activitat. De res servirà en el futur remodelar les ciutats, obrir més zones verdes, si la ciutadania no viu en els seus carrers i en les seves places, perquè són davant de l’aparell de televisió o comprant al centre comercial.

Plaça Europa
Plaça Europa

 No compartim el model de la Plaça Europa, convertida en una mena de districte financer i hoteler, amb un pretès glamour però en realitat immers en una fredor més pròpia de relat distòpic, sense vida veïnal ni cap vincle amb la ciutadania del barri de Santa Eulàlia ni de l’Hospitalet. El barri i la ciutat han de buscar en els seus orígens i en la seva essència social les seves perspectives de futur, potenciant les indústries petites i mitjanes, el cooperativisme i l’economia social. Quin sentit té bastir gratacels o donar ales a l’especulació quan hi ha tanta feina a fer per a la dignificació dels barris?

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: